Sunday, November 15, 2009

a place to call home

her sabah 'ya uf gitmek istemiyorum yaıı' diye uyanıp öğleden sonra/akşamüstü olunca 'biranönceolsa da gitsem' diye sabırsızlanıyorum. belki beklemektendir. bekleme kafası.

amafekat size şu kadarını söyliyim (bu kalıp neden çıkmış? i'll tell you this much'tan mı?), burda her gece başka mükemmel bi konsere gitmek için bile kalınabilir. insanı alıp eski bi bilmemne fabrikasının avlusundan girince çıkılan eski ve bi allahın kulunun yaşamadığı/çalışmadığı bi bilmemne fabrikasına götürüyolar, 'heralde seda böbrek işine girmiş' diye düşünürken, kendinizi bi anda o binanın en üst katında, 9 perde/kapının arkasında bi konserde buluyosunuz. hadi siz merak ediyosunuz da gelmişsiniz. ama başkaları da gelmiş. hem de bi sürü insan. sonra günlerce elinizdeki damgaya bakıp iç çekiyosunuz.

neyse bugün yeni evime taşınıyorum. yalnızca iki haftalığına da olsa... bundan sonraki hedefim iki hafta boyunca kaufhofun yemek departmanını satın alıp her akşam yemek yapmak.

bu ev friedrcihshain'da. frankfurter allee'nin üstünde. bu evim doğuda demek. henüz görmedim çünkü artık ev bakmaktan içime fenalıklar geldi. eskiden oralar pek havalıymış bütün punklar orda yaşıyomuş. sonrasını biliyosunuz: centrifikeyşın.
buraya 1949 ile 1961 yılları arasında stalin allee ismi verilmiş. sovyetler birliği yıkıldıktan bi süre sonra bu caddenin alexander platz ve frankfurter tor arasındaki bölümü kral marx allee olmuş. (bu arada dün akşam yeni bi şey öğrendim: alexanderplatz'ın, yani doğunun merkezinin, göbeğinde bi marx ve engels heykeli var. ama garip bi biçimde daha ünlü olan marx oturuyo engels ayakta. bunun sebebi engels'in marx'tan daha uzun olması ve yan yana ayakta dururlarsa bunun bir skandala yol açıcak olucak olmasıymış). caddenin alt-friedrichsfelde'ye kadar olan diğer tarafı da yeniden frankfurter allee ismini almış. tabii aslında almancada bu isimler stalinallee falan diye yazılıyo ama öyle yazınca bişey anlaşılmıyo diye böyle yazıyorum. cadde 3,6 kilometre uzunluğunda ve eskiden buralar (friedrichshain) işçi yerleşimleriymiş. tabii bu nüfusun büyük bi kısmının ss subaylarının eski evlerinde yaşadığı bi şehirde çok mühim bi detay diil. ama binaların çoğu sovyetler birliği zamanında yapılmış ve klasik 'düğün pastası' görünümündeler.

aşağıda frankfurter allee'nin 1946 ağustosunda yeniden yapılandırma çalışmaları sırasında çekilmiş çok acı bi fotorğafı var.

3 comments:

  1. şu marx-engels heykelinin bir fotosunu (en azından)görmem lazım:(

    ReplyDelete
  2. Şimdiden söyleyeyim o zaman, önümüzdeki iki hafta daha neler neler var aklını çelecek. Böbrek, dalak, ciğer, her türlü operasyon.

    ReplyDelete
  3. @aney: fotosunu çekerim yollarım ama buraya uzun bi tatile gelmemiz lazım

    @seda: böbreklerimi berline bağışlıyorum o halde!

    ReplyDelete